Romanya Vizesi

Romanya vizesi, Romanya’da ikamet eden yabancılar için rejime ilişkin 194/2002 sayılı Hükümet Acil Durum Kararı ile değiştirilen 157/2011 sayılı Kanunda belirtilen koşullar altında Romanya diplomatik misyonları ve konsolosluklar tarafından verilir.

Umuma Mahsus (Bordo) pasaporta sahip Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Romanya’ya giriş yapabilmeleri için Romanya konsolosluğuna vize başvurusu yapmaları gerekmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Hususi Pasaport (Yeşil), Hizmet Pasaportu (Gri) ve Diplomatik Pasaport (Siyah ve Kırmızı) hamillerinin 180 gün içinde 90 günü aşmayan kısa süreli kalışları için Romanya Konsolosluğuna vize başvurusunda bulunmalarına gerek yoktur.

Avrupa Birliği (AB) Üye Devletinden veya Schengen bölgesinden oturma izni sahipleri ve İsviçre ve Lihtenştayn tarafından verilen oturma izni sahipleri, Romanya’da seyahat ederken Romanya konsolosluk vizesi prosedürüne (5 gün) tabi değildir.

Romanya Vizesi Başvurusu

Romanya vizesi başvurusu sahibi, Romanya hükümeti tarafından kabul edilen geçerli bir seyahat belgesine sahiptir; Uluslararası anlaşmalar aksini öngörmedikçe, Romanya için zorunlu ve bağlayıcı AB düzenleyici belgesine dayalı olarak, Romanya sınırında oturma veya geçiş hakkına sahip oturma izninin durumuna bağlı olarak geçerli hükümet düzenlemesinin koşullarına uymak zorundadır. Romanya Konsolosluğu, Romanya’da kaldığı süre boyunca mali desteği ve ayrıca başka bir ülkeye geçerken veya menşe ülkeye dönerken geçim araçlarını ve konsolosluk tarafından beyan edilen kalış koşullarını teyit eden belgeleri sunmalıdır. Geçerli hükümet kararnamesi hükümlerine göre düzenlenmiş oturma iznine sahip bir kişi, Romanya vize prosedüründen muaftır.

Transit halindeki yabancının, Romanya’yı terk etmelerine veya ana varış ülkesine girmelerine izin veren garantiler vermeleri gerekmektedir. Schengen Bilgi Sisteminde, başvuranın Romanya’ya girmesini engelleyen herhangi bir isme atıfta bulunulmamaktadır; Devletin savunma ve güvenliğini, genel sağlığı, kamu düzenini ve genel ahlakı tehlikeye atmamalıdır.

Türkiye Cumhuriyeti Bordo pasaport hamillerinin Romanya’dan transit geçiş yapabilmeleri veya Romanya’da ikamet edebilmeleri için vize işlemlerini tamamlamaları gerekmektedir. Diplomatik, Hizmet ve Hususi Pasaport hamilleri T.C. Romanya vatandaşları Romanya’ya yapacakları kısa süreli seyahatlerde vizeden muaftır.

İlgili kişiler 6 ayda 90 günü geçmemek kaydıyla Romanya’da kalma hakkına sahiptir. Avrupa Birliği ülkelerinden veya Schengen ülkelerinden birinden oturma izni veya İsviçre ve Lihtenştayn’da onaylı oturma izni olan Türk vatandaşları, izin verilen kalış süresinin geçerlilik süresini aşmamak kaydıyla Romanya kısa süreli vizeden muaftır. Romanya vize prosedüründen muaftır.

Oturma izni olan yabancılar, Schengen Bölgesi ülkeleri tarafından verilen iki veya daha fazla giriş için geçerli uzun süreli vizeler, sağladıkları belgelerin geçerli olması ve izin verilen süre ile birlikte giriş sayısının tükenmemesi koşuluyla kısa süreli vizeleri olmadan 180 gün içinde 90 günü aşmayan giriş sayısı vizeden muaftır.

Romanya vize başvuru Türkiye’deki Romanya diplomatik misyonları ve konsolosluk birimleri aracılığıyla yapılmalıdır.

Romanya Vizesi Randevusu

Romanya vizesi randevusu Romanya’ya seyahat edecek kişiler Romanya vize başvurularını Romanya Başkonsolosluğu, Romanya Büyükelçiliği ve Romanya Fahri Konsolosluklarına bizzat giderek veya Vize Bilgi Merkezleri ve seyahat acenteleri aracılığıyla yapabilirler.

Romanya Konsolosluğu tarafından kurulan EVIZA portalı üzerinden Romanya vize başvurusu yapılabilmektedir.

Romanya vizesi için başvuruların tıpkı diğer ülkelerde olduğu gibi erken bir zamanda yapılması gerekmektedir. Konsolosluk resmi tatil vb durumlarda kapalı olacağından seyahatin aksamaması için en az 15 gün önce randevu alınmış olmalıdır. Uzmanlar bu konuya dikkat edilmesini söylemektedir.

Romanya Vizesi Türleri

Romanya’ya seyahat etmeyi düşünen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Romanya vizesi türleri içinden birine başvurmak zorundadır. Romanya Konsolosluğu’na havaalanı transit vizesi (A tipi), transit vize (B tipi), kısa süreli vize (C tipi) ve vize başvurusunda bulunabilirler. Yarıyıl tatili (D tipi) vize de bunlara dahil olmaktadır. Romanya vizeleri aşağıdaki gibidir;

  • Romanya A Tipi Vize: Romanya konsolosluğunun sunduğu A Tipi vize, Romanya üzerinden başka bir ülkeye seyahat eden kişilerin, seyahat edecekleri ülkeden uçağa bininceye kadar bir Romanya hava alanından geçtikleri süre boyunca geçerlidir.
  • Romanya B Vizesi: Romanya üzerinden seyahat etmesi gereken kişilere verilen vize türüdür. B tipi Romanya vizesi ile Romanya’da 5 gün kalabilirsiniz.
  • Romanya Vize C Tipi: Romanya’yı 90 gün gibi kısa bir süre için ziyaret etmek isteyenlere verilen vize türüdür.
  • Romanya Vize Tip D: Romanya’ya iş, serbest meslek, ticaret (yatırım), çalışma, eğitim, aile kurma, dini faaliyetler, bilimsel araştırma amacıyla seyahat etmek isteyenlere verilir.

Uzun süreli vize almak isteyen kişiler, Romanya konsolosluğuna vize başvurusunda bulunmadan önce Romanya İçişleri Bakanlığı’ndan (Romanya Göçmenlik Dairesi) ön onay almalıdır.

Romanya Vizesi İçin Gerekli Belgeler

Romanya vizesi için gerekli belgeler başvuru sırasında iletilmesi gereken evraklar olmaktadır. Tüm bu süreci ve evrakları alanında uzman kimselerle tamamlamak ve süreci hızlandırmak için Europa Vize danışmanlığı alabilirsiniz.

Romanya vize evrakları vize türüne göre birkaç değişiklik gösterse de genel olarak aynı olmaktadır. Bu belgeler arasında;

  • Pasaport
  • 2 fotoğraf (fotoğraflar varsayılan olarak biyometrik 35*45 olmalı ve son 6 ay içinde çekilmiş olmalıdır)
  • Otel ve uçak rezervasyonu (yardımcı olabiliriz, sormanız yeterli)
  • Seyahat sağlık sigortası (bu konuda size yardımcı olabiliriz, sormanız yeterli)
  • İngiltere Vize Dilekçesi (Seyahat ve çıkış tarihleri ​​için dilekçe. Danışmanıza yardımcı olabiliriz)
  • Adet banka hesap hareketleri (Şahsen olmalı, bankadan aslı alınmalı, son 3 ayı göstermeli ve banka yetkilisi tarafından imzalanmış sirküler ile birlikte sunulmalıdır)
  • Fotokopi ve kredi kartı ekstresi
  • Konut (e-devletten temin edilebilir)
  • Doğum belgesi (elektronik yönetim aracılığıyla edinilebilir)
  • Adli Sicil Kaydı (İngilizce olarak e-devletten temin edilebilir)
  • Kimlik kartı kopyası
  • Evli iseniz eşinizin kimlik fotokopisi

TOURING için;

  • Adet pasaport ve seyahat bitiminden en az 7 ay sonra geçerliliği devam eden eski pasaportlar

İşçi ve işveren;

  • İşveren Başvurusu (Tatil tarihlerini imzalayıp kaşelemiş başvuru) Doluluk beyannamesi
  • SGK (barkod mevcut olmalıdır)
  • Barkodlu 4A performans beyannamesi (barkodlu e-devlet SGK performans beyannamesi ve kayıt olurken indirmek için)
  • Adet son 3 aya ait maaş bordrosu (şirket kaşesi ile imzalanmış)
  • Faaliyet belgesi (orijinal veya elektronik imzalı olmalı, en geç 30 gün içinde alınmış olmalıdır) Ticaret sicil fotokopisi
  • Yuvarlak imza
  • Plakaların kopyası

Ticaret için;

  • Pasaport ve seyahat bitiminden sonra en az bir yıl geçerliliği devam eden eski pasaportlar
  • Romanya’dan onaylı davet

İşçi ve işveren;

  • İşveren Başvurusu (Tatil tarihlerini imzalayıp kaşelemiş başvuru) Doluluk beyannamesi
  • SGK (barkod mevcut olmalıdır)
  • Barkodlu 4A performans beyannamesi (barkodlu e-devlet SGK performans beyannamesi ve kayıt olurken indirmek için)
  • adet son 3 aya ait maaş bordrosu (şirket kaşesi ile imzalanmış)
  • İşletme Belgesi (aslı veya elektronik imzalı olmalı, en fazla 30 gün içinde alınmış olmalıdır) Ticaret sicil fotokopisi

Gibi evraklar talep edilmektedir.

Romanya Vize Ücretleri

Romanya vize ücretleri tüm prosedürün harcamalarını içermektedir. Romanya’ya girmek için vize başvurusunda bulunması gereken kişiler konsolosluk harçları ve vize danışma ücreti ödeyebilirler. Doğrudan konsolosluk veya büyükelçiliğe başvuran kişiler vize danışma ücreti ödemek zorunda değildir. Bu ücretlere ek olarak biyometrik fotoğraflar, fotokopiler ve başvuru formları için ücret alınabilir.